Bij University College Amsterdam volgde ik het ‘Liberal Arts and Sciences’ programma, waarbij je naast je hoofdrichting en thema’s ook veel vrijheid hebt om andere vakken te kiezen. Ik koos voor natuurkunde en wiskunde en richtte me vooral op energie, klimaat en duurzaamheid. Daarnaast volgde ik vakken als filosofie, economie en Chinees. Het was een geweldige internationale ervaring met gemotiveerde medestudenten. Voor mijn master wilde ik mij specialiseren in natuurkunde, dus koos ik voor de master natuurkunde aan de TU Delft.
Na mijn master deed ik mee aan de Nationale Denktank, een traject waar ik met anderen aan een maatschappelijk probleem werkte en oplossingen bood. Wij werkten aan het thema onderwijs en daar ben ik vervolgens ingerold. Ik heb zeven jaar voor de klas gestaan op een nieuwe school, waar ik zelf lesmethoden en -materialen ontwikkelde. Toch begon ik weer te verlangen naar mijn oude interesses in klimaat, energie en duurzaamheid. Zo ben ik uiteindelijk bij mijn huidige werkgever terechtgekomen: Quintel!
In 2050 willen we in Nederland flink minder CO2 uitstoten. Dat betekent dat ons hele energiesysteem er anders uit gaat zien. Zo moeten we overstappen naar schone energiebronnen, zoals zon en wind. Daarmee worden we afhankelijker van het weer, terwijl we wel op elk moment voldoende energie moeten hebben. Quintel helpt overheden en organisaties bij deze overgang met ons Energietransitiemodel (ETM). Dit is een gratis website met een groot rekenmodel dat verschillende toekomstscenario's nabootst. Zo kunnen gebruikers zelf zien wat er gebeurt met de CO2-uitstoot of kosten bij bepaalde energiekeuzes. Je kunt bijvoorbeeld laten zien wat er gebeurt, en nodig is, als een stad meer zonne-energie gaat gebruiken of als een land meer windmolens bouwt. Dit helpt overheden en organisaties om betere beslissingen te nemen voor een duurzame toekomst!
Als adviseur en onderzoeker heb ik drie taken. Allereerst help ik klanten bij het gebruik van ons model. Het is best lastig om dat model zomaar te gebruiken en conclusies te trekken. Daarom geef ik uitleg en bespreek ik de gevolgen van hun keuzes. Ik werk voor de gemeenten en provincies in Nederland, maar ook voor bijvoorbeeld een ministerie in Noord-Ierland. Daarnaast voer ik onderzoek uit. Ik analyseer resultaten en schrijf deze op in rapporten en studies over de energietransitie. Dit helpt ons beter te begrijpen hoe we naar duurzame energie kunnen overstappen. Tot slot voeg ik nieuwe elementen toe aan het model, zoals slimme oplossingen, innovaties of specifieke kenmerken van een regio, zodat we nauwkeurige toekomstscenario’s kunnen schetsen. Veel puzzelen en denkwerk dus!
Zeker! Er worden in Nederland heel veel zonnepanelen geplaatst. Deze leveren vooral in de zomer veel stroom, wanneer we het minder nodig hebben. In de winter, wanneer de vraag naar energie hoger is, is er minder zon. We willen niet dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, kabels doorbranden of de stroom uitvalt. Met het Energietransitiemodel kunnen gebruikers inzicht krijgen in wat je kan doen om dit te voorkomen. Zo kunnen gemeenten zien wat er nodig is, en zich goed voorbereiden op de toekomst.
Slechts dertig procent van de mensen doet uiteindelijk werk dat precies aansluit bij hun studie. De overige zeventig procent doet iets wat ze van tevoren niet hadden bedacht of waarvoor ze niet specifiek hebben gestudeerd. Dus als je een studie kiest, focus dan niet alleen op wat je ermee kunt worden, maar vooral op wat je kunt ontdekken en leren. Je kunt namelijk altijd nog alle kanten op!