Ik heb scheikunde gestudeerd! Op de middelbare school dacht ik erover om Frans te studeren of naar het conservatorium te gaan. Maar mijn vader stelde voor dat ik scheikunde zou studeren, dus daar luisterde ik braaf naar. Eigenlijk was ik niet zo goed in de exacte vakken, maar mijn vader had veel vertrouwen in me. Misschien was hij een beetje naïef, maar met veel discipline kun je alles bereiken! Dus zo koos ik voor de studie die toen wis- en natuurwetenschappen heette.
Ik kwam terecht in een groep met heel getalenteerde studiegenoten; dat was best intimiderend! Gelukkig volgde ik aan het einde van het tweede jaar een vak dat ik heel leuk vond: polymeerchemie. Dit vak ging over het maken van nieuwe materialen en kunststoffen, zoals plastic. Kunststoffen zijn stoffen die mensen hebben gemaakt, in tegenstellingen tot stoffen die we uit de natuur halen, zoals hout, bamboe of klei. Polymeerchemie vond ik zo leuk, omdat het niet alleen theoretisch was. We maakten echt dingen en hadden materiaal in handen! Ik vond het zo fantastisch dat ik me verder ging verdiepen in nieuwe kunststoffen en polymeerchemie.
Na mijn studie ging ik nog vier jaar onderzoek doen en behaalde ik mijn PhD in polymeerchemie aan de Universiteit Twente. Daarna maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven en ging ik aan de slag bij DSM, een groot chemiebedrijf. Bij DSM gebruikten ze op dat moment scheikunde om allerlei kunststoffen te maken voor bijvoorbeeld plastic bordjes, maar ook windmolens of treinstellen. Ik heb dertien jaar gewerkt bij DSM en ik heb daar heel veel verschillende dingen gedaan. Ik begon in het lab, waar ik veel leerde over het ontwikkelen van nieuwe materialen, maar later ging ik ook aan de slag in business intelligence. Ik analyseerde de markt en concurrenten om trends en nieuwe technologieën te ontdekken. Zo zie je maar wat je allemaal kan doen met scheikunde!
In het lectoraat Kunststoftechnologie werken we met een team van onderzoekers, allemaal ingenieur, en docenten en studenten. Samen met bedrijven doen we onderzoek naar kunststoffen die overal om ons heen te vinden zijn; van medische apparaten tot onderdelen voor treinen en bruggen. We doen allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld naar het hergebruiken van materialen die lastig te recyclen zijn.
Een tof project waar we aan werken, draait om het recyclen van windmolenwieken. Windmolens zijn belangrijk voor groene energie, maar de wieken zelf zijn gemaakt van gewapend kunststof dat moeilijk te recyclen is. Zonde! Ons team vond een manier om de wieken te versnipperen en die snippers te verwerken in nieuwe producten, zoals platen voor dammen of onderdelen voor spoorrails. Zo geven we zelfs de sterkste materialen een nieuw leven.
Scheikunde is heel belangrijk in ons werk. Het helpt ons te begrijpen hoe moleculen zich gedragen in verschillende situaties, en dat is nodig om bijvoorbeeld nieuwe en betere ontwerpen voor productieprocessen te maken.
Een goed voorbeeld van hoe we scheikunde gebruiken, is ons project met oude autobanden. In autobanden zitten verschillende soorten rubber, die allemaal anders reageren. Het is best lastig om deze materialen uit elkaar te halen en opnieuw te gebruiken. Maar door scheikunde kunnen we begrijpen hoe het rubber in elkaar zit en manieren vinden om het weer te gebruiken. Zo helpt scheikunde in slimme en duurzame oplossingen voor het hergebruik van materialen in de kunststoftechnologie.
Een groot deel van mijn tijd besteed ik aan het schrijven van projectvoorstellen om geld te krijgen voor nieuwe onderzoeken. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar samen met mijn team. Daarnaast leid ik projectteams en help ik bij het onderwijs door soms les te geven of studenten te begeleiden. Het is ook belangrijk om onze resultaten te delen. Daarom werk ik veel aan communicatie. Ik schrijf artikelen, zit in panels of bezoek beurzen en bedrijven om ons werk bekend te maken.
Ik heb de allerleukste baan ter wereld! Met mijn team verleggen we elke dag grenzen en mogen we groot dromen. Kunnen we echt niets veranderen aan die windmolenwieken? Hoe kunnen we toch die autobanden hergebruiken? We mogen nieuwe ideeën bedenken, voorstellen schrijven en onze wereld duurzamer maken!
Je studiekeuze is belangrijk, maar onthoud dat je altijd verschillende kanten op kunt! Als je voor een bepaalde richting kiest, betekent dat niet dat je alleen nog die ene weg kunt volgen. Wees dus niet bang om te kiezen! Je zit nooit “vast” aan één pad. Soms kies je bewust, en soms gebeuren dingen gewoon. Maar met discipline en motivatie kun je alle kanten op!