Ik heb twee studies gedaan: bedrijfskunde en de combinatiestudie informatica en economie. Bedrijfskunde is een brede studie waarin je leert over HR, economie, marketing en zelfs wiskunde. Je krijgt veel kennis en vaardigheden, alleen je wordt geen specialist.
Ik wilde juist wél de diepte in! Daarom koos ik voor een tweede bachelor in informatica en economie. Die studie was perfect voor mij, want ik had interesse in informatica, maar ik hoefde niet per se alle technische details te kennen. In plaats van helemaal in de technische kant van softwareontwikkeling te duiken, wilde ik meer weten over programmeren, applicaties bouwen en systemen uitleggen. Nu snap ik hoe technologie werkt en kan ik het helder uitleggen aan anderen. Ik ben eigenlijk een soort tolk van de tech-wereld!
Een traineeship is eigenlijk een startersfunctie waarbij je in twee jaar verschillende opdrachten uitvoert en meedraait in diverse teams. Naast je werkzaamheden krijg je ook veel trainingen en leer je veel over jezelf. Een IT-traineeship richt zich specifiek op de IT, en dat is behoorlijk breed!
In mijn eerste jaar was ik bijvoorbeeld softwareontwikkelaar voor de OV-fiets. Ik heb software gemaakt waardoor je nu je OV-fietsabonnement dagelijks kunt opzeggen, in plaats van alleen maar maandelijks. Handig toch? Mijn tweede opdracht gaat over nieuwe duurzaamheidsregels voor bedrijven. Binnen twee jaar moeten alle bedrijven in Europa rapporteren over hun ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld over hoeveel CO2 ze uitstoten en hoeveel energie ze verbruiken. Mijn taak is ervoor te zorgen dat NS aan deze regels voldoet. Ik controleer welke informatie we al hebben en zoek naar manieren om ontbrekende gegevens te vinden. Samen met mijn team zorgen we ervoor dat alle informatie klopt en dat NS aan de regels voldoet!
Als IT'er ben ik niet alleen maar aan het programmeren achter een computer. Op dit moment werk ik aan het maken van 'werkpakketten' voor IT'ers. Dat zijn eigenlijk gewoon plannen waarin staat welke gegevens we moeten verzamelen en hoe we dat gaan doen. Ik werk samen met verschillende teams om deze plannen te maken en te bedenken welke computersystemen we daarvoor nodig hebben.
Een voorbeeld: we moeten uitrekenen hoeveel CO2 NS uitstoot op stations en kantoren. Hoe doen we dat precies? Dat bespreek ik met een team van IT'ers, duurzaamheidsexperts en mensen die verstand hebben van geldzaken. Samen kijken we hoe we die informatie het beste kunnen meten en delen. Mijn rol is ervoor te zorgen dat iedereen goed samenwerkt en dat we duidelijk met elkaar kunnen praten. En daar komt mijn achtergrond in IT goed van pas!
Het kiezen van een studie is misschien spannend, maar het kan eigenlijk niet fout gaan. Het is superbelangrijk om te ontdekken wat je niet leuk vindt, en het is echt een mega leerzame reis waarin je jezelf beter leert kennen. Dus, denk vooral na over wat je wilt ontdekken en waar je nieuwsgierig naar bent, in plaats van te stressen over waar je over vijf jaar wilt zijn. Zie een studie als een kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen, niet alleen als een ticket voor een diploma. Als je dat doet, zul je echt een te gekke studententijd hebben!