Ja, absoluut! Als kind droomde ik ervan om bij NASA te werken. Ik wist toen nog niet dat er ook een Europese ruimtevaartorganisatie was. Mijn vader, een grote science fiction-fan, heeft me waarschijnlijk beïnvloed. Ik wilde alles weten over de ruimte en astrofysica: hoe sterren, sterrenstelsels en het heelal ontstaan. Daarom ging ik natuurkunde studeren, want dat is de basis voor een master in astrofysica! Als Italiaanse studeerde ik in Florence, Italië.
Tijdens mijn master ontdekte ik hoe leuk ik het vond om over wetenschap te praten en anderen te informeren en inspireren. Ik werkte naast mijn studie in het lab om natuurkunde aan jongeren uit te leggen. Ontzettend leuk! Ook gaf ik rondleidingen in het wiskundemuseum in Florence, waar ik vertelde over de geschiedenis van wiskunde. Zo ontdekte ik dat ik wetenschap kon combineren met mijn passie voor verhalen vertellen. Eerst dacht ik dat je als natuurkundige alleen onderzoek kon doen. Maar nadat ik de interessante vakken van astrofysica had afgerond, besloot ik me volledig te richten op wetenschapscommunicatie. Dit bleek de perfecte keuze voor mij, want nu werk ik in een vakgebied dat echt bij me past!
Ik vind heel veel dingen interessant en wil me niet op één onderwerp vastleggen. In wetenschapscommunicatie kan dat perfect! Ik werk samen met wetenschappers en ingenieurs uit verschillende vakgebieden, bijvoorbeeld de ruimtevaarttechniek. Hierdoor blijf ik altijd op de hoogte van de nieuwste ontdekkingen. Mijn taak is om deze kennis te begrijpen en vervolgens aan het grote publiek uit te leggen. Het leuke is dat ik elke dag nieuwe dingen leer van de experts! Ik zal nooit hun niveau bereiken, maar ik mag wel hun kennis delen met de hele wereld, via video’s, lezingen, kunstexposities en andere creatieve vormen. Een droombaan!
Bij ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, werken we aan alles wat met ruimtevaart te maken heeft in Europa. Van ontdekkingen in de ruimte tot nieuwe satelliettechnologieën; er wordt hier heel veel kennis ontwikkeld! Mijn taak is om die kennis toegankelijk te maken voor iedereen. Als communicatie-expert, content creator en art director maak ik allerlei soorten content, zoals video's, tentoonstellingen en websites.
Een voorbeeld van een project is een digitale tentoonstelling over Mars-missies. De tentoonstelling heeft drie schermen en een aanraaktafel, waarmee bezoekers door een tijdlijn van Mars-missies kunnen navigeren en beelden van satellieten rond Mars kunnen bekijken. Deze tentoonstelling helpt mensen meer te leren over Mars en inspireert de nieuwe generatie.
Naast dat ik voor ESA werk, werk ik ook voor ATG Europe. In dit bedrijf vervul ik de rol van art director en creëer ik samen met een geweldig team content en evenementen voor ESA (de grootste klant van ATG). Mijn werk is erg veelzijdig: ik praat met wetenschappers en ingenieurs om te begrijpen waar ze aan werken, en gebruik mijn creativiteit om storyboards en 3D-animaties te maken.
In mijn werk maak ik geen natuurkundige berekeningen, maar ik gebruik wel degelijk mijn natuurkundige kennis. Ik moet namelijk alle informatie van onze ingenieurs en wetenschappers begrijpen en vertalen naar content voor een breed publiek. Hoe maakt een ruimtevaartuig gebruik van de zwaartekracht van een andere planeet? Wat betekent het om in een vacuüm te zijn? Hoe kan het dat ruimtevaartuig niet zomaar in een rechte lijn tussen planeten vliegen? Al deze vragen zijn natuurkundige vraagstukken! Door mijn achtergrond in natuurkunde begrijp ik makkelijker waar de ingenieurs en wetenschappers het over hebben en weet ik welke kennis we moeten delen. Dus mijn studie natuurkunde en astrofysica komt iedere dag van pas!
Je carrière zal nooit een rechte weg zijn, maar een pad met veel bochten en onverwachte wendingen. Misschien begin je met een baan die heel anders is dan je had gedacht, of werk je aan een project dat je nooit had overwogen. Gekke avonturen? Helemaal niet! Als je na 10 jaar terugkijkt, zie je dat al die ervaringen samen een breed pad vormen, waarin je veel verschillende kennis en vaardigheden hebt opgedaan. Terwijl je bezig bent, zie je dat misschien niet meteen. Maar vertrouw erop dat jouw carrièrepad de juiste richting op gaat!