Toen ik jonger was, wilde ik altijd arts worden. Maar toen ik me verdiepte in de studie geneeskunde, ontdekte ik dat de vakken me niet echt aanspraken. Ik moest dus iets anders kiezen. Uiteindelijk vond ik bij de Universiteit van Maastricht de studie Datawetenschappen en AI, en dat voelde meteen goed! Deze studie is een mix van informatica en wiskunde, wat perfect bij me paste. Ik vond wiskunde altijd leuk, ook al was ik er niet de beste in. En hoewel ik nog niet veel ervaring had met programmeren, leek het me heel interessant.
Bij Datawetenschappen en AI leer je hoe je een computer slimme beslissingen kunt laten nemen door het gebruik van data. Je ontdekt hoe computers kunnen "leren" van data en zo zelfstandig problemen kunnen oplossen. Denk aan gezichtsherkenning op je telefoon of het ontdekken van trends op sociale media. Het verschil met “gewone” informatica is dat wij niet leren om systemen te bouwen, maar om computers slimme keuzes te laten maken door middel van wiskunde en data. We programmeren dus om de computer slimmer te maken, niet om software te ontwikkelen.
Bij Psyralis maken we Virtual Reality (VR) om de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te verbeteren. In de GGZ zijn de wachttijden vaak erg lang, soms wel maanden. Psyralis biedt een oplossing door mensen thuis therapieën aan te bieden met behulp van een VR-bril. Wij richten ons vooral op EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) therapie. Hierbij volg je met je ogen een lampje terwijl je aan iets vervelends denkt, waardoor je hersenen de nare ervaring beter kunnen verwerken. Onze VR-bril maakt het mogelijk om deze sessies thuis te doen. Daarnaast bieden we exposure therapie aan, waarbij mensen in een VR-omgeving enge situaties, zoals spinnen, tegenkomen om hun angsten te overwinnen.
De mensen die informatica of game design hebben gestudeerd, ontwerpen en programmeren de virtual reality. Zij schrijven de codes voor wat mensen te zien krijgen en hoe dat gepresenteerd wordt. Mijn taak is om te bewijzen dat de VR-brillen daadwerkelijk helpen. Ik analyseer alle data van de therapiesessies en onderzoek welke sessies succesvol zijn en waarom. Op basis van die data schrijven we papers, zodat we onze resultaten kunnen delen met anderen en investeerders kunnen aantrekken. Natuurlijk gebruik ik ook data om de VR slimmer te maken, maar hoe ik dat doe, is nu nog geheim!
Er zijn al tienduizenden therapiesessies met onze VR-brillen gedaan, dus we hebben veel informatie. Aan het begin van een sessie vullen mensen in hoeveel angst een bepaald beeld bij hen oproept, op een schaal van 1 tot 10. Aan het einde vragen we dat opnieuw. En natuurlijk hebben we ook informatie van de psycholoog. Door deze gegevens te analyseren, kunnen we zien of de therapie werkt. Wat mijn werk zo leuk maakt, is dat wij de eersten zijn die EMDR op deze manier doen. Niemand in de wereld heeft de data waar ik mee werk!
Om Psyralis te laten groeien, moeten we aan investeerders laten zien dat onze aanpak werkt. Onze resultaten zijn gebaseerd op data-analyse, precies wat ik tijdens mijn studie heb geleerd. Ik leer hoe ik met data en statistiek bepaalde stellingen kan bewijzen, en ik schrijf veel papers. Alles wat ik tijdens mijn studie leer, kan ik direct toepassen in mijn werk bij Psyralis.
AI kan je overal toepassen! Dat geeft mij de mogelijkheid om te werken aan wat ik echt leuk en belangrijk vind. Ik kan werken voor bedrijven die een impact willen maken op de wereld, zoals verbeteringen in de gezondheidszorg of duurzaamheid. Maar AI kan ook helpen om vooroordelen, zoals seksisme, te bestrijden door computers "eerlijker" te maken.
Kijk goed naar de vakken die bij een studie horen. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten. Kies vakken die je interessant vindt en kijk kritisch naar wat je minder leuk lijkt. Zo maakte ik de belangrijke keuze om geen geneeskunde te studeren, en zag ik dat ik AI leuker zou vinden dan informatica, omdat er meer wiskunde bij komt kijken.