Ik wist niet precies wat ik wilde worden, maar ik had als kind al geleerd dat er veel banen zijn die niet per se aansluiten op één opleiding. Daarom zocht ik naar studies die de meeste opties open hielden voor mijn toekomst. Ik wilde een technische opleiding doen om te laten zien wat ik allemaal kan. Natuurkunde sprak mij het meeste aan, omdat het een beetje magisch is. Als een goochelaar een truc doet, lijkt het magie voor degene die kijken, maar de goochelaar weet hoe de truc werkt. Hetzelfde geldt voor natuurkunde. Als je weet hoe natuurkunde werkt, begrijp je de regels van het universum en snap je hoe dingen kunnen gebeuren die misschien magisch lijken.
Bedrijven hebben vaak veel data en informatie, maar weten niet altijd wat ze ermee moeten doen. Dan huren ze ons in om te helpen. Een agrarisch bedrijf wil bijvoorbeeld weten hoe het weer de oogst beïnvloedt. Wij verzamelen en analyseren de data en zetten die overzichtelijk in een dashboard. Zo kan de boer dit makkelijk aflezen! Je kunt ons werk zien als het installeren van een wasmachine. Eerst moet er elektriciteit en water zijn, voordat je de machine kunt aansluiten. Zo moeten wij eerst alle benodigde data vinden en samenbrengen in één systeem. Daarna maken we de informatie leesbaar, zodat de klant hun problemen kan oplossen.
Ik ben gegroeid van adviseur naar senior-adviseur en nu ben ik manager. Als manager begeleid ik projecten. Ik vertaal de behoefte van de klant naar wat wij kunnen bieden en zorg dat de opdracht goed wordt uitgevoerd. Daarnaast haal ik nieuwe opdrachten binnen en volg ik ontwikkelingen in data en AI om onze kennis up-to-date te houden.
Heb je een voorbeeld van een mooi project?
Ja, zeker! We hebben aan een project gewerkt voor bedrijven die de kledingindustrie willen verduurzamen. Denk aan een kledingmerk dat kleding koopt bij een fabriek. Die fabriek krijgt stoffen en verf van andere bedrijven. Er zijn dus veel schakels in deze keten (de supply chain). Het doel is om een ‘groene keten’ te creëren, waarin alle bedrijven duurzaam zijn. Jij wil vast weten hoe duurzaam jouw kleding is! Maar hoe bewijst een kledingmerk dat alle bedrijven in hun keten duurzaam zijn, zonder giftige stoffen of slechte werkomstandigheden? Daarom hebben wij één centraal platform gemaakt waar de impact van kledingmerken wereldwijd wordt verzameld en getoond. Eerst moesten we begrijpen welke data de klant nodig heeft en waar we die data kunnen vinden. Vervolgens zorgden we ervoor dat al die data wordt geleid naar één platform, zodat we kunnen zien hoe duurzaam een kledingmerk is. Zo kan bijvoorbeeld H&M zien welke bedrijven in hun keten niet duurzaam zijn en hen daarop aanspreken.
Wat maakt jouw werk bij een adviesbureau zo leuk?
Wat ik leuk vind, is dat je steeds complexe problemen tegenkomt die je mag oplossen. Bij natuurkunde leer je dat je een vraag binnen twee minuten of binnen negen maanden kunt beantwoorden. Als je het snel moet doen, maak je een paar aannames en zoek je naar factoren die helpen om het beste antwoord te vinden. Je kunt dus op een slimme, snelle manier iets oplossen en bedrijven en mensen enorm helpen. Dat vind ik geweldig!
Welke tips heb je voor scholieren?
Als je dit leest, ben je al goed bezig! Probeer te kijken naar en begrijpen wat je met bepaalde studies kunt doen. Zo weet je beter waar je voor kiest. Gaandeweg ontdek je wat voor werk er bij je past, net zoals ik! Ik had nooit gedacht dat ik allerlei problemen zou oplossen met data. Dat stond niet centraal in mijn studie, maar ik groeide erin door mijn interesses te volgen. En specifiek voor alle meiden: ‘Twijfel niet aan jezelf! Ga die studie doen waarvan je misschien denkt dat het te moeilijk is. Je kan het sowieso!’.