Toen ik jong was, wilde ik altijd juf worden. Later, op de middelbare school, dacht ik eraan om wiskundedocent te worden. Maar toen ik meer ontdekte over wat je moet doen om wiskunde te studeren aan de universiteit, kwam ik erachter dat het niet helemaal mijn ding was. Het ging vooral over theorieën en bewijzen, en ik hou juist meer van praktische dingen. Toen vertelde mijn zus over haar studie informatica. Zij vond het superleuk, en ik besloot om het ook te proberen. Zo ben ik informatica gaan studeren in Leiden.
De studie informatica vond ik echt heel leuk en praktisch. Voordat ik begon met studeren had ik nog nooit geprogrammeerd, en computers waren toen nog helemaal nieuw! Ik studeerde namelijk in de jaren tachtig. Maar de basis van informatica is altijd hetzelfde gebleven. Bij informatica leer je namelijk hoe je algoritmes maakt en hoe je goed nadenkt over de stappen die een computer moet volgen om programma’s te laten werken. Het gaat niet per se om de hardware, zoals de draadjes en knopjes van de computer, maar om de software: de programma’s, het proces en de stappen die de computer uitvoert! En met die studie kan je in heel veel sectoren werken!
Na mijn studie heb ik op een aantal plekken gewerkt. Een groot deel van mijn loopbaan was bij het Zilveren Kruis, een zorgverzekeraar. Daar begon ik als IT-specialist en hielp ik bij het maken van informatiesystemen die zorgkosten afhandelen. Als iemand geld terug wilde krijgen na een tandartsbezoek, zorgden wij ervoor dat dit goed werd verwerkt. Daarna werd ik projectleider en stuurde ik een team aan om systeemveranderingen door te voeren. Uiteindelijk stapte ik over naar procesmanagement, waar ik het hele declaratieproces bestudeerde om verbeteringen te vinden. In die rol raakte ik wel heel ver verwijderd van de IT, en daarom veranderde ik van baan.
Bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) beheren we de Basisregistratie Personen (BRP). Hierin staan identiteitsgegevens, zoals geboortedata, adressen en namen, van inwoners van Nederland, maar ook van personen die in het buitenland wonen en een relatie hebben met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld omdat ze een uitkering ontvangen. We zijn er ook verantwoordelijk voor dat jouw paspoort en identiteitskaart de juiste gegevens bevatten en we werken samen met onder andere gemeentes om te zorgen dat jouw persoonlijke gegevens kloppen.
De RvIG zorgt er ook voor dat iedereen een uniek Burgerservicenummer (BSN) heeft. Dit nummer heb je nodig voor contact met de overheid, zoals het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag. Door ons werk is het makkelijker en veiliger om jouw identiteit te bewijzen als je bijvoorbeeld een bankrekening opent of als je je bij een nieuwe school inschrijft.
Ik werk als specialistisch adviseur bij de RvIG. Ik geef advies over hoe we de systemen met identiteitsgegevens het beste kunnen inrichten, beheren en verbeteren. Soms zijn er nieuwe technologieën die we moeten implementeren, zoals vingerafdrukken in de chip van paspoorten of identiteitskaarten. Als je een nieuw paspoort aanvraagt, zorgen wij ervoor dat jouw foto en vingerafdrukken veilig worden opgeslagen, zodat alleen jij je paspoort kunt gebruiken. Er zijn strikte regels over hoe wij identiteitsgegevens moeten verzamelen, opslaan en gebruiken, en deze regels veranderen soms. Dan moeten systemen of werkwijzen worden aangepast.
Mijn taak is om deze veranderingen te bestuderen en te bepalen wat de impact is voor onze organisatie en gemeenten maar ook voor gebruikers van de identiteitsgegevens, zoals zorgverzekeraars, de belastingdienst en DUO. Concreet betekent dit dat ik beschrijf wat er gaat veranderen, zoals de komst van een nieuwe technologie of wetgeving, en vervolgens ga ik in gesprek met de beheerders van onze systemen en softwareleveranciers van gemeenten. In mijn functie ben ik dus zelf niet aan het programmeren, maar focus ik me op het maken of aanpassen van de ontwerpen van onze systemen en het afstemmen hiervan met alle betrokken partijen.
Hoewel ik niet zelf meer programmeer, gebruik ik nog steeds veel kennis uit de informatica in mijn werk. Het is belangrijk om te begrijpen hoe informatiesystemen werken en hoe ze met elkaar communiceren, vooral omdat er veel gevoelige informatie wordt uitgewisseld tussen systemen en organisaties. Deze achtergrond helpt me om te communiceren met mensen die systemen bouwen en te begrijpen hoe alles technisch in elkaar zit. Zonder IT-ervaring kan je deze functie niet doen!
Wat mijn baan zo leuk maakt, is dat betrouwbare identiteitsgegevens cruciaal zijn voor veel dagelijkse dingen. Zonder de RvIG zouden fouten in je gegevens veel vaker voorkomen, wat problemen kan veroorzaken, zoals een ongeldig paspoort. Ik zorg ervoor dat systemen goed functioneren en informatie veilig wordt gedeeld, waardoor wij allemaal gemak en veiligheid in ons dagelijks leven ervaren. Dat vind ik supercool!
Als je nog niet weet welk beroep je later wilt doen, kies dan een studie die je echt leuk vindt en die je interesseert. Studeren in iets waar je passie voor hebt, maakt de tijd veel aangenamer. Veel mensen eindigen in een functie die niet precies aansluit bij hun studie, dus het belangrijkste is dat je iets kiest waar je enthousiast over bent.