De studie moleculaire levenswetenschappen combineert natuur-, wis- en scheikunde met biologie en medische wetenschappen. Met deze kennis proberen we te begrijpen hoe moleculen in onze cellen werken en hoe cellen met elkaar communiceren. Je onderzoekt bijvoorbeeld deeltjes in cellen die alles in ons lichaam regelen, zoals DNA, eiwitten en andere moleculen. Als je deze vakken interessant vindt, is dit de perfecte studie voor jou! Bovendien kun je er veel kanten mee op. Dit kan je tijdens je studie ontdekken met een stage. Zo heb ik een half jaar stagegelopen in het buitenland, namelijk in Heidelberg in Duitsland. Het doen van onderzoek vond ik erg leuk en nu werk ik als onderzoeker in het ziekenhuis.
Na mijn master was ik nog niet klaar met het doen van onderzoek. Ik wilde in de wetenschap blijven en begon met mijn promotieonderzoek naar nierziekten. Ik bestudeerde onder andere de rol van ons afweersysteem bij nierziekten.
Sommige mensen zijn ernstig ziek en hebben een donornier nodig. Tijdens de transplantatie kan er schade aan de donornier optreden. Daardoor kan de nier in het lichaam van de ontvanger soms minder goed werken. Ook wordt de donornier door het lichaam van de ontvanger als bedreigend gezien. Tijdens mijn promotieonderzoek hebben we onderzocht welke rol ons immuunsysteem hierin speelt. Na het afronden van mijn promotietraject ben ik als postdoctoraal onderzoeker gaan werken binnen onze groep.
Na het behalen van mijn PhD (promotieonderzoek) ben ik gaan werken als postdoc. Dat betekent dat ik nog een aantal jaar verder onderzoek doe om mijn expertise uit te breiden. Mijn onderzoek richt zich nog steeds op nierziekten en ons afweersysteem, maar mijn postdoctorale onderzoek breidt dit uit door te kijken naar de rol van auto-immuunziekten. Auto-immuunziekten houdt in dat je een reactie krijgt van antistoffen in je eigen lichaam, dus niet van buitenaf. En dat kan ook leiden tot ontstekingen, en mogelijk nierproblemen.
Zeker niet, mijn werkdagen zijn heel afwisselend! Meestal overleg ik in de ochtend met mijn collega’s. We bespreken de resultaten van vorige experimenten en we maken een planning voor vervolgexperimenten. Zelf voer ik de experimenten bijna niet meer uit. Als postdoctoraal onderzoeker begeleid ik vooral studenten en ben ik meer betrokken bij het bedenken van de experimenten.
Ik werk veel achter de computer om experimenten op te zetten en uit te werken. Samen met mijn collega's verwerk ik de resultaten tot een wetenschappelijk artikel dat we publiceren. Zo delen we onze bevindingen bijvoorbeeld met andere onderzoekers. Zij kunnen de kennis gebruiken in hun onderzoeken. En ik lees natuurlijk ook veel artikelen van anderen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in ons vakgebied.
De experimenten van mijn onderzoek vinden plaats in het laboratorium. We isoleren cellen uit bloed en doen daar experimenten mee. We stellen cellen bloot aan verschillende stofjes om te zien welk effect ze hebben, bijvoorbeeld om ontstekingen na te bootsen en de reactie van cellen te observeren. Onderzoek in de praktijk betekent veel labwerk, waarbij je met verschillende methodes allerlei vragen probeert te beantwoorden. Nu pipetteer ik niet zo vaak meer zelf, maar ik bedenk experimenten, denk mee met onze analisten en studenten, en werk samen met professoren en onderzoekers uit andere onderzoeksgroepen.
Bij het doen van onderzoek werk je met veel mensen uit verschillende disciplines samen. Dat vind ik erg leuk omdat je zo veel van elkaar kunt leren. Ook heb je redelijk veel vrijheid, waarbij je nieuwe ideeën die je bijvoorbeeld hebt opgedaan tijdens congressen verder kunt bekijken binnen je eigen onderzoek. Dit maakt het doen van onderzoek erg afwisselend.
Het is belangrijk om je breed te oriënteren! Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in exacte vakken zoals natuur- of scheikunde of biologie, zijn er veel studies die daarbij aansluiten. Ga dus op ontdekkingstocht! Loop een dag mee bij verschillende opleidingen en maak gebruik van je netwerk om meer te weten te komen.
Moet je nog een profielkeuze maken? Dan is het misschien handig om je profiel breed te houden, zodat je later veel keuzemogelijkheden hebt. Zo kun je ontdekken wat echt bij jou past en de richting kiezen die jou het meest aanspreekt. Veel succes!