Toen ik 10 was zag ik op Schooltv-weekjournaal een documentaire over de ruimte. "WOW!" dacht ik toen. Nieuwe werelden en zoveel te ontdekken. Dit heeft me nooit meer losgelaten. Ik kwam erachter dat er niet echt een direct pad is om astronaut te worden. Je moet een bètastudie doen en je vervolgens in een bepaalde richting specialiseren. En dat kan echt van alles zijn. André Kuipers is bijvoorbeeld kinderarts. Dat bedenk je toch niet meteen bij een astronaut!
Ik wist dat ik in de ruimtevaart wilde werken, en daarom koos ik voor een sterke basis: lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Je studeert daar vooral wiskunde en natuurkunde, maar dan gericht op de lucht- en ruimtevaart. Hoe groot moet de staart van een vliegtuig zijn bijvoorbeeld? Of als je een satelliet gaat ontwerpen, hoe groot moeten de panelen dan zijn? Lang niet iedereen wil daar astronaut worden hoor. Het is een hele sterke basis waarmee je allerlei kanten op kan. Sommigen werken nu zelfs bij een grote bank.
Ik wilde mijn eigen pad bewandelen en ontdekte dat een combinatie van studies zowel voor jezelf als voor toekomstige werkgevers interessant is. Ik vind biologie heel fascinerend, vooral in combinatie met ruimtevaart. Dit past perfect bij de master biomedische technologie, want het is een interdisciplinaire studie. Dat betekent dat mensen met verschillende studieachtergronden dit studeren. Je kunt bijvoorbeeld medische apparatuur ontwerpen, protheses maken, MRI-scanners verbeteren of toepassingen in de sport onderzoeken. Heel breed dus! Ik heb mijn biologievakken gecombineerd met lucht- en ruimtevaarttechniek.
ESA is de Europese NASA. Natuurlijk zijn er astronauten, zoals André Kuipers, maar er wordt vooral veel onderzoek gedaan. Door heel Europa worden bijvoorbeeld satellieten getest, onderzocht of de ruimte in gestuurd. En Nederland is het technische hart van de ESA; ESTEC, het grootste testcentrum voor ruimtevaart van Europa. Hier wordt van alles onderzocht en getest voor de ruimtevaart. Zo ook hele specifieke onderzoeken als ruimtevaartbiologie. En dat is precies het type onderzoek waar ik in gespecialiseerd ben!
Astronauten hebben in de ruimte vaak problemen met het genezen van wonden. Ze helen heel langzaam en slecht, maar we weten eigenlijk niet precies waarom. Daarom is onderzoek naar wondgenezing erg belangrijk in de ruimtevaartbiologie. Hier op aarde doe ik onderzoek naar brandwonden om meer te begrijpen over dit fenomeen. Als wonden slecht genezen in de ruimte waar weinig zwaartekracht is, genezen ze dan beter bij veel zwaartekracht? Om dit te onderzoeken, gebruikten we een grote centrifuge die extra zwaartekracht creëert, net als een emmer die heel snel rondzwaait. We onderzochten of brandwonden sneller genezen in een omgeving met veel zwaartekracht, door experimenten met bloedzuigers te doen. Op deze manier helpen we niet alleen astronauten, maar leren we ook meer over ons eigen lichaam. En er zijn nog veel meer van dit soort onderzoeken in de ruimtevaartbiologie die eerst gericht zijn op astronauten, maar uiteindelijk ook belangrijk worden voor mensen hier op aarde. Astronauten krijgen bijvoorbeeld snel te maken met minder spiermassa in de ruimte. Dat heeft natuurlijk weer overeenkomsten met oudere mensen hier op aarde. Interessant he!
Ik vind het heel interessant om nieuwe dingen te ontdekken en op zoek te gaan naar 'het onbekende'. Vooral onderzoek in de ruimtevaart vind ik leuk, omdat het nog relatief nieuw is en in de kinderschoenen staat. Er valt nog ontzettend veel te ontdekken! Dat kan waarschijnlijk ook als je bijvoorbeeld auto's onderzoekt, maar de ruimtevaart is spectaculairder en de omstandigheden zijn veel extremer. Daarnaast is de ruimtevaart ook heel internationaal. Kijk maar naar het International Space Station (ISS). Het ISS is gebouwd door landen van over de hele wereld, zelfs landen die met elkaar in conflict zijn, werken hier samen. Het is dus zowel inspirerend als verbindend!
Wees niet bang om je eigen pad te creëren! Mij is vaak gezegd dat ik geen astronaut kon worden, of dat ik ruimtevaarttechniek niet kon combineren met biologie. Maar je bent niet beperkt en uiteindelijk is alles mogelijk! Kies dus het pad dat jij leuk vindt en waar jij goed in bent, om de beste versie van jezelf te worden. Laat je niet afschrikken door mensen die het raar vinden of obstakels zien. Probeer het gewoon! Dan vind je vanzelf je weg!